Ayllon - El Pueblo Español
VOLVER
Најпопуларнији празници су традиционални „Сан Мигел“ (празник светог Михајла), покровитељ Ајљона, 29. септембра, и најмодернији празник „Средњовековни Ајљон“ који се одржава последњег викенда у јулу.

Празници „Сан Мигел“ (светог Михајла)

Ове празници трају око недељу дана, поклапајући се са 29. септембром који је главни празник Светог Михајла, покровитеља Ајљона. Сада живим у Барселони и радим у то време, тако да не могу да идем, али када дође дан, увек се сећам свог детињства и младости на празницима Ајљона и допуштам машти да ме на тренутак превезе до мог села и могу да вам кажем шта смо радили:

Млади у селу у групама пријатеља имали су месец дана да припреме „пењу“ која се састојала од припреме места за журке.


Провели смо тамо свако поподне сликајући и украшавајући ово место, али најважнија ствар била је прилика да се сретнемо и забавимо радећи нешто заједно. Кад је дошло време за празнике, свака „пења“ је имала групу пријатеља који су своје просторије припремили најбоље што могу и организовано је такмичење у коме се види која је „пења“ најатрактивнија од свих. Сада мислим да најважнија ствар није била сама награда, не сећам се да је наша „пења“ икад победила, али нам је овај празник давао довољно мотивације да желимо да дамо све од себе.

Празник је почео парадом плутања са краљицом и деверушама, које су, наравно, биле најлепше девојке у селу. Потом је господин градоначелник одржао свој говор рекавши да започиње, још једну годину, празник нашег покровитеља, Светог Михајла.


Нико га није пропустио. Од најмлађих до најстаријих сви смо одушевљено слушали оне речи које су значиле да су се сви придружили још једну годину у празницима нашег села. Када је завршио говор, музика је започела на тргу и сви тамо су почели да плешу уз слатки звук те музике које се и данас сећам: оне „хоте“ новог минстрелског мајстора, које толико волим и још увек са времена на време слушам код куће. Прешли смо из пење у пењу да видимо како су је украшавали и пили смо укусну лимунаду коју је свака пења спремала и која је имала свој посебан укус, зависно од места где је направљена.

Ти су дани били пуни радости и ужурбаности, и имам драге успомене на њих. Људи су пили превише, али то је било поправљено мало спавањем и тада су следећег јутра били спремни за почетак другог дана свечаности. Музичари и младићи села, свирајући музику за уличне маршеве, обичавали су да иду од куће до куће где је била нека девојка која је тада излазила на балкон да их гледа.

А борба са биковима није могла да пропусти. Знам да неки не воле борбу са биковима, јер сматрају да то укључује окрутност према животињама. Лично, не волим да гледам смрт бика. Међутим имам сећања на празничну атмосферу и музику која се тамо свирала.

Још једна занимљива ствар коју смо радили било је да се такмичимо и учествујемо у активностима. У селу је било нешто за свакога, од најмлађих до најстаријих, сви су могли да учествују. Једна од активности састојала се у покушају пуњења корпе са више кромпира од својих противника, морали смо да трчимо од једне до друге стране са везаним ногама.


Била су такмичења попут типичних плесних такмичења: пасодобле, танго и наравно, хота. Било је чак и такмичење силе у коме су две екипе вукле конопац на супротним крајевима да би виделе која екипа може да донесу конопац на другу страну. Била је то, све у свему, дивна недеља за све.

Ноћна забава морала је да буде присутна, у којој су групе од неколико људи обичавале да плешу на сеоском тргу и у сеоској плесној дворани.

 

Средњовековни Ајљон


Други празник који треба да поменем и који има све већи значај је празник Средњовековног Ајлона. Одржава се последњег викенда у јулу. Први пут је одржан 1997. године, а сваке године, као и људи из села, све већи број посетилаца долази из оближњих градова и из свих крајева. У почетку је овај празник трајао само један дан, али због огромног учешћа, сада траје два дана која су субота и недеља.

Овај празник се састоји од повратка у средњовековни период, у 1423. годину. Дешава се промена, или боље речено, права трансформација.
Неколико недеља пре празника, становници Ајљона мењају изглед свог села из онога како сада изгледа у онај како је изгледао у то време. Сви учествују, столар, ковач, зидари и, наравно, све сеоске даме праве одећу за сву породицу, тако да сви изгледају како треба.
Изгледа као да су сви, од деде до најмлађег члана домаћинства, прошли кроз временски тунел и слетели у најлепши период средњовјековног доба у 15. веку.
Све су куће украшене барјацима, заставама и грбовима дама и господе који су тамо живели. Људи излазе на улицу чекајући краљев долазак. У Ајљону се одржава тржиште током овог празника, на средини трга који је претворен у средњовековни трг.
Сви људи у месту и сви други који би то волели, облаче се као што би се облачили у 15. веку. Могу да се виде коњаници са својим коњима, даме племенитог рођења, просјаци, монаси, маври и хришћани и безбројни ликови који чекају долазак краља Дона Хуана 2. и главног племића Кастиље, дона Алвара де Луне. Док се чека тако важне ликове, може да се ужива у речима приповедача који прича о дону Алвару де Луни од када је стигао у наше село, до његове протеривања и трагичне смрти.

О томе можете да сазнате више на овој веб страници, када причам о историји Ајљона. Такође може да се ужива у шетњи тржницом на којој могу да се виде занатлије, обликовање глине, резбарење дрвета или дување стакла, а безбројни штандови на којима може да се нађе било шта од одеће из тог периода, оклопа и украса попут ивица чипке стручним рукама, као што можете да видете на фотографијама које прилажем.

Поподне може да се ужива у концертима, слушајући древну и ренесансну музику, а ноћу је нестала сва вештачка расвета и уместо тога, бакље из тог периода осветљавају улице. Село узима посебан изглед, изгледа као право средњовековно село. Концерти келтске или народне музике дају завршни средњовековни додир селу.

Недеља је поново тржишни дан и они који нису могли да иду у суботу могу да се забављају разгледавајући различите штандове, као и они који су ишли и који настављају да уживају гледајући како се кровни шкриљевци праве ручно или једући хлеб са чоризом, свињском кобасицом, која је зачињена црвеном паприком, и укусним сланином због које ћете лизати прсте — шпански израз који значи да је храна заиста укусна. Такође, још нешто што вам нисам рекао, све што се купује на пијаци мора да се плати у старој шпанској валути која се зове „мараведи“, јер је у то време била валута који је коришћена. Постоји банка у којој могу да се промене еври у мараведи, јер власници продајних места на тржишту не знају шта је евро.

Поподне, најбољи коњи и њихови јахачи такмиче се на турниру да виде ко победи. Вредно је да се види, лично за мене, јер ме тера да се превезем у тај период када видим коњанике са својим оклопом. Заиста је вредно да се погледа.
Ноћу, последњи наступ уз келтску или народну музику је коначно збогом, али тек следеће године када ћемо се још једном одушевити том музиком која оживи цео празник.

Torneo     Torneo
 

ДРУГИ ПРАЗНИЦИ

Наравно, ово нису једини празници који се одржавају у Ајљону, иако су најважнији. Од осталих празника који се одржавају у Ајљону, поворка Вечног оца која се одржава у недељу после педесетнице, у Естенбавели, суседном селу Ајлона, вредна је да поменем због заноса који буди међу људима у околини.

Још један празник вредан да поменем је празник мајског крста који се одржава прве недеље маја. ПУСТИЊАЧКИ ДОМ СВЕТОГ ХРИСТА Овај празник се одржава зато што су људи из Ајљона веома одани „Светом Христу“, што је име које је дато пустињачком дому који се налази на путу из села. Људи га свако поподне често посећују када оду тамо да се моле. ПУСТИЊАЧКИ ДОМ СВЕТОГ ХРИСТА, УНУТРА На дан празника, међутим, распродају се различите понуде: крофне или прстенови круха од пекара, свежа јањетина или чак шал ручне израде. Приход се користи за одржавање пустињачког дома. Људи из села села пазе на њега, пружајући му велику бригу и пажњу. После тога сви, млади и стари, одлазе на терен изван „Ел Ексконвенто“-а и читаво поподне плешу уз звук музике. То је празник у коме посебно уживам.

Осим овог празника, постоје и други попут празника Великог четвртка који се одржава у четвртак пре чисте среде, када се једе „тендида“. Садржи омлет и чоризо са посебном врстом хлеба, и укусна је. Након тога, на покладни уторак, карневалски дан, могу да се виде млади и не баш млади који се облаче, прерушавају и маскирају у маштовите лепршаве ношње.

INICIO VOLVER

Ову веб-страницу је створило barcino.cat