Ayllon - El Pueblo Español
        VOLVER
Споразум из Каспе

Прича коју ћу вам испричати није добро позната, јер нам уџбеници у тексту обично не причају све о догађајима који доводе до историјских чињеница, али они постоје и неки од нас желе да знају више, одбијајући да се задовоље са једноставним детаљима објашњеним у неким књигама и зато ћу вам рећи како је дошло до споразума из Каспе.

Најистакнутија историја Ајљона била је 1411. године. Арагонски краљ, Мартин 1. Хуманиста, умро је без потомства. Краљевство је било у кризи и било је разних захтева за престо. Ђауме, гроф од Урђеља, који је био ожењен једном од ћерки Петра 3.; Алфонс, војвода од Гандије; гроф од Фоа који је био ожењен принцезом Хуаном од Арагона; Фридрих, законити син Мартина од Сицилије и, дакле, унук Мартина 3.; Луј Анжујски, војвода од Калабрије и Фернандо, гроф од Трастамаре, такође познат као гроф од Антекере, син Хуана 1., краља од Кастиље и чија је мајка била Елеонора, још једна од ћерки Петра 3.

Фернандо је био најближи рођак, јер Фридрихова тврдња да наследи каталонско-арагонски трон није утврђена, а осим тога, био је познат по својим победама у Андалузији и по освајању Антекере, где је стекао име „од Антекере“. У међувремену, људи добре воље покушали су да доведу судове у Арагон, Каталонију и Валенсију да постигну договор. Јединство је морало да буде сачувано и зато је био потребан споразум који ће решити проблем анархије. Споразум је укључивао именовање девет делегата, по три за свако конфедерацијско краљевство, који су се сви састали у Каспеу.

Манастир светог Фрање У међувремену, политичко сплеткање резултирало је да се Фернандо преселио у Ајљон, заједно са краљицом Катарином Ланкастерском и њеним нећаком, краљем Хуаном од Кастиље и Хуаном 2., који су се доселили из Ријазе 16. јула 1411. године. Неколико дана касније, велики теолог, Свети Висент Ферер, стигао је из Толеда и одсео у манастиру светог Фрање, на који су га позвали краљ и краљица. Прича се да је пред њима проповедао и саветовао их да Јевреји треба да живе у одвојеним четвртима од хришћана. Према Вергари у „Историји угледног града Сеговије“ (са института Диего де Колменарес), „16. јула 1411. краљ Хуан 2. и краљица Катарина састали су се у Ајљону са Фернандом од Антекере, господаром села, и примили амбасадора који је послао Карлос, племић од Наваре, и посету светог Висента Ферера. Овај унос се односи на Фернанда као господара Ајљона.

Одлука да се изабере Фернандо од Антекере у споразуму из Каспе уследила је због његове снажне личности као политичара и војника. Да ли је то могло да има икакве везе са овим састанцима? Могуће је да је судбина била фалсификована на њих, јер је Свети Висент Ферер био његов неуморнији бранитељ.

СПОРАЗУМ ИЗ КАСПЕ: ОДЛОМАК НАЦРТАУ споразуму из Каспе, одломак првог нацрта потврде о избору коју су сачинили делегати који су изабрали Фернанда од Антекере, од 5. јуна 1412. године у Каспеу, показује да је Фернандово име избрисао неки канцеларки државни службеник, а касније га је други додао на маржу.

TORNAR

Ову веб-страницу је створило barcino.cat