Warning: Use of undefined constant HEAD_LLENGUA - assumed 'HEAD_LLENGUA' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/rocasin/public_html/ayllon.info/include/head.php on line 20
Ayllon i el compromís de Casp
Ayllon - El Pueblo Español
        VOLVER
Compromís de Casp

La història que explicaré no és gaire coneguda; ja que els llibres de text no conten els antecedents dels fets històrics, però existeixen i les persones que ens agrada saber més, no ens conformem amb els simples detalls que ens narren alguns llibres, és per això que us vull contar com es va ordir el compromís de Casp.

L'història més brillant d'Ayllón la trobem a l'estiu de 1411. El rei d'Aragó, En Martí I, l'Humà, havia mort sense successió. El regne es trobava en un situació crítica i van ser diverses persones les que pretenien el regne: En Jaume, comte d\Urgell, casat amb una filla d'En Pere III; N'Alfons, duc de Gandia; el compte Foix, casat amb l'infanta Na Joana d'Aragó; En Frederic,comte de Luna, fill legitimat d'En Martí de Sicília i per tant net d'En Martí I; En Lluís d'Anjou, duc de Calabria, i En Ferran comte de Trastàmara, anomenat també d'Antequera, fill d'En Joan I rei de Castella i de Na Leonor d'Aragó, una altra filla d'En Pere III.

En Ferran, era el parent més pròxim, ja que En Frederic no havia estat legitimat per a succeir la corona catalanoaragonesa, a més més gaudia de gran fama, especialment per les seves victòries a Andalusia i la conquesta d'Antequera, és per aquesta raó que li van posar aquest sobrenom.. Entre tant, els homes de bona voluntat intentaven posar d'acord les Corts d'Aragó, Catalunya i València. Deuria mantenir-se la unitat, i és aleshores que va ser forçós acceptar un acord que resolgués l'anarquia imperant. Aquest acord consistia en el nomenament de nou compromissaris, tres per cadascú dels regnes confederats, reunits a Casp.

CONVENT DE SANT FRANCESC Mentrestant, les intrigues polítiques feren que En Ferran s'instal·lés a Ayllon, cridant a la regna Na Caterina de Láncaster i al seu nebot, el rei Joan de Castella, després Joan II , a on es traslladà des de Riaza, el 16 de juliol de 1411. Pocs dies després arribava també a Ayllon, des de Toledo, el gran taumaturg Sant Vicenç Ferrer, cridat també pels reis, albergant-se al convent de Sant Francesc. És gran fama que predicà davant ells i que aconsellà als reis que els jueus visquessin en barris separats dels cristians. Diu Vergara "Historia de la insigne ciudad de Segovia", Instituto Diego de Colmenares: "El 16 de juliol de 1411 es reuní a "Ayllón" amb En Ferran d'Antequera, senyor d'aquesta vila (Ayllon), els reis Na Caterina i En Joan II, rebent una ambaixada de Carles, el noble de Navarra, i el vist de Sant Vicenç Ferrer".

El que pogués tenir d'encertada l'elecció d'En Ferran al Compromís de Casp en la personalitat tant acusada com a polític i com a guerrer, tingué alguna cosa a veure amb aquestes reunions? És molt possible que aquí es va forjar el destí, ja que Sant Vicenç Ferrer fou el més infatigable defensor del Comte de Trastàmara , el Senyor Ferran d'Antequera.

COMPROMÍS DE CASP:  FRAGMENT DE L'ESBORRANYCompromís de Casp: Fragment de l'esborrany, datat a Casp (5 de juny de 1412) de l'acta dels diputats que elegiren rei al Senyor En Ferran d'Antequera, on el nom de Ferran es troba esborrat per algun funcionari de la cancelleria i afegit posteriorment al marge.

TORNAR

Web creat per barcino.cat