Warning: Use of undefined constant HEAD_LLENGUA - assumed 'HEAD_LLENGUA' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/rocasin/public_html/ayllon.info/include/head.php on line 20
Ayllón — Sporazum iz Caspe
Ayllon - El Pueblo Español
        VOLVER
Sporazum iz Caspe

Priča koju ću vam ispričati nije dobro poznata, jer nam udžbenici u tekstu obično ne govore sve o događajima koji dovode do povijesnih činjenica, ali oni postoje i neki od nas žele znati više, odbijajući se zadovoljiti s jednostavnim detaljima objašnjenim u nekim knjigama i zato ću vam reći kako je došlo do sporazuma iz Caspe.

Najistaknutija povijest Ayllóna bila je 1411. godine. Aragonski kralj, Martin 1. Humanista, umro je bez potomstva. Kraljevstvo je bilo u krizi i bilo je raznih zahtjeva za prijestolje. Jakov, grof od Urgella, koji je bio oženjen jednom od kćeri Petra İİİ; Alfons, vojvoda od Gandie; grof od Foixa koji je bio oženjen princezom Juanom od Aragonije; Fridrik, zakoniti sin Martina od Sicilije i, dakle, unuk Martina İİİ; Ludovik Anžuvinac, vojvoda od Kalabrije i Fernando, grof od Trastamare, također poznat kao grof od Antequere, sin Juana İ, kralja od Kastilje i čija je majka bila Eleonora, još jedna od kćeri Petra İİİ.

Fernando je bio najbliži rođak, jer Fridrikova tvrdnja da naslijedi katalonsko-aragonski tron nije utvrđena, a osim toga, bio je poznat po svojim pobjedama u Andaluziji i po osvajanju Antequere, gdje je stekao ime “od Antequere”. U međuvremenu, ljudi dobre volje pokušali su dovesti sudove u Aragoniju, Kataloniju i Valenciju postići dogovor. Jedinstvo je moralo biti sačuvano i zato je bio potreban sporazum koji će riješiti problem anarhije. Sporazum je uključivao imenovanje devet delegata, po tri za svako konfederacijsko kraljevstvo, koji su se svi sastali u Caspeu.

Samostan svetog Franje U međuvremenu, političko spletkanje rezultiralo je da se Fernando preselio u Ayllón, zajedno s kraljicom Katarinom Lankasterskom i njezinim nećakom, kraljem Juanom od Kastilje i Juanom İİ, koji su se doselili iz Riaze 16. srpnja 1411. godine. Nekoliko dana kasnije, veliki teolog, Sveti Vicente Ferrer, stigao je iz Toleda i odsjeo u samostanu svetog Franje, na koji su ga pozvali kralj i kraljica. Govori se da je pred njima propovijedao i savjetovao ih da Židovi trebaju živjeti u odvojenim četvrtima od kršćana. Prema Vergari u “Povijesti uglednog grada Segovie” (s instituta Diego de Colmenares), “16. srpnja 1411. kralj Juan 2. i kraljica Katarina sastali su se u Ayllónu s Fernandom od Antequere, gospodarom sela, i primili veleposlanika koji je poslao Carlos, plemić od Navare, i posjet svetog Vicentea Ferrera. Ovaj ulaz se odnosi na Fernanda kao gospodara Ayllóna.

Odluka da se izabere Fernando od Antequere u sporazumu iz Caspe uslijedila je zbog njegove snažne osobnosti kao političara i vojnika. Je li to moglo imati ikakve veze s ovim sastancima? Moguće je da je sudbina bila krivotvorena na njih, jer je Sveti Vicente Ferrer bio njegov neumorniji branitelj.

SPORAZUM İZ CASPE: ODLOMAK NACRTAU sporazumu iz Caspe, odlomak prvog nacrta potvrde o izboru koju su sačinili delegati koji su izabrali Fernanda od Antequere, od 5. lipnja 1412. godine u Caspeu, pokazuje da je Fernandovo ime izbrisao neki kancelarki državni službenik, a kasnije ga je drugi dodao na maržu.

TORNAR

Ovu web stranicu je stvorilo barcino.cat