Ayllon - El Pueblo Español
        VOLVER
Sporazum iz Kaspe

Priča koju ću vam ispričati nije dobro poznata, jer nam udžbenici u tekstu obično ne pričaju sve o događajima koji dovode do istorijskih činjenica, ali oni postoje i neki od nas žele da znaju više, odbijajući da se zadovolje sa jednostavnim detaljima objašnjenim u nekim knjigama i zato ću vam reći kako je došlo do sporazuma iz Kaspe.

Najistaknutija istorija Ajljona bila je 1411. godine. Aragonski kralj, Martin 1. Humanista, umro je bez potomstva. Kraljevstvo je bilo u krizi i bilo je raznih zahteva za presto. Đaume, grof od Urđelja, koji je bio oženjen jednom od ćerki Petra 3.; Alfons, vojvoda od Gandije; grof od Foa koji je bio oženjen princezom Huanom od Aragona; Fridrih, zakoniti sin Martina od Sicilije i, dakle, unuk Martina 3.; Luj Anžujski, vojvoda od Kalabrije i Fernando, grof od Trastamare, takođe poznat kao grof od Antekere, sin Huana 1., kralja od Kastilje i čija je majka bila Eleonora, još jedna od ćerki Petra 3.

Fernando je bio najbliži rođak, jer Fridrihova tvrdnja da nasledi katalonsko-aragonski tron nije utvrđena, a osim toga, bio je poznat po svojim pobedama u Andaluziji i po osvajanju Antekere, gde je stekao ime „od Antekere“. U međuvremenu, ljudi dobre volje pokušali su da dovedu sudove u Aragon, Kataloniju i Valensiju da postignu dogovor. Jedinstvo je moralo da bude sačuvano i zato je bio potreban sporazum koji će rešiti problem anarhije. Sporazum je uključivao imenovanje devet delegata, po tri za svako konfederacijsko kraljevstvo, koji su se svi sastali u Kaspeu.

Manastir svetog Franje U međuvremenu, političko spletkanje rezultiralo je da se Fernando preselio u Ajljon, zajedno sa kraljicom Katarinom Lankasterskom i njenim nećakom, kraljem Huanom od Kastilje i Huanom 2., koji su se doselili iz Rijaze 16. jula 1411. godine. Nekoliko dana kasnije, veliki teolog, Sveti Visent Ferer, stigao je iz Toleda i odseo u manastiru svetog Franje, na koji su ga pozvali kralj i kraljica. Priča se da je pred njima propovedao i savetovao ih da Jevreji treba da žive u odvojenim četvrtima od hrišćana. Prema Vergari u „İstoriji uglednog grada Segovije“ (sa instituta Diego de Kolmenares), „16. jula 1411. kralj Huan 2. i kraljica Katarina sastali su se u Ajljonu sa Fernandom od Antekere, gospodarom sela, i primili ambasadora koji je poslao Karlos, plemić od Navare, i posetu svetog Visenta Ferera. Ovaj unos se odnosi na Fernanda kao gospodara Ajljona.

Odluka da se izabere Fernando od Antekere u sporazumu iz Kaspe usledila je zbog njegove snažne ličnosti kao političara i vojnika. Da li je to moglo da ima ikakve veze sa ovim sastancima? Moguće je da je sudbina bila falsifikovana na njih, jer je Sveti Visent Ferer bio njegov neumorniji branitelj.

SPORAZUM İZ KASPE: ODLOMAK NACRTAU sporazumu iz Kaspe, odlomak prvog nacrta potvrde o izboru koju su sačinili delegati koji su izabrali Fernanda od Antekere, od 5. juna 1412. godine u Kaspeu, pokazuje da je Fernandovo ime izbrisao neki kancelarki državni službenik, a kasnije ga je drugi dodao na maržu.

TORNAR

Ovu veb-stranicu je stvorilo barcino.cat