Ayllon - El Pueblo Español
        VOLVER
Дон Алваро де Луна

ДОН АЛВАРО ДЕ ЛУНАВисоки племић дон Алваро де Луна био је важна фигура у историји Ајљона.

Рођен је у Кањетеу, Куенка, син Алвара Мартинеза де Луне, који је био задужен за краљеве винске подруме, и Марије де Кањете, жене скромног порекла. Са очеве стране потицао је из једне од најплеменитијих арагонских породица, породице Лунине куће. Педро де Луна, папа Бенедикт 13., који се сматрао „антипапом“, био је дедов брат дона Алвара, а Марија де Луна, краљица Арагона, била је рођака његовог оца.

Према историчарима, дон Алваро је био изузетно преурањен. Гонзало Чакон, који је писао о њему, каже да је кад је имао десет година већ знао шта старији дечаци почињу да уче. Каже да је могао да чита и да пише и да је био вешт у јахању, био је пристојан и имао је добар смисао за хумор. Те особине и чињеница да је брат његовог оца, Педро де Луна, надбискуп Толеда, довели су до тога да дечак уђе на двор Хуана 2. као списатељ. Захваљујући свом изузетном таленту, убрзо је стекао краљево дивљење.

Маркиз од Лозоје, у својој књизи „Историја Шпаније“ (друго издање, страна 349 и даље), прича нам да је краљ почео да влада кад је имао 14 година и да је краљевао само по изгледу: „иако је имао одличне квалитете као човек, недостајало му је свих потребних за краља“. Није био благословљен преобилним особинама свог оца, а да би одржао лажно уверење међу својим поданицима његове владавине, у Сеговији је основан кабинет од петнаест чланова. Све ове мере предострожности биле су узалуд, против моћи коју је дон Алваро морао да утиче на краља. Могло би да се каже, без грешке, да је воља Дон Алвара била краљева стварна власт, задржавши га у Кастиљи и био је првак у спору краља и краљице у Европи. Био је вешт политичар и неуморно се борио против тежњи племства, посебно арагонских племића. Posle историјских догађаја у Монталбану, престиж и моћ Дона Алвара расли су све више и више.

ПОКРИВАЧ ХРОНИКЕ ДОНА АЛВАРА ДЕ ЛУНЕ (МИЛАНО, 1546)Године 1423. дон Алваро де Луна, који је спроводио енергичну политику против принца Енрикеа, унапређен је у чин „високог племића Кастиље“.

5. јануара 1425. године у Ваљадолиду се родио краљев прворођени син, који ће касније бити Краљ Енрике 4., а десило се нешто што је дуго било лако да се предвиди. Дотадашњи највећи непријатељи, принц Енрике и краљ Наваре, ујединили су се против дона Алвара де Луне. За њих је рођење значило крај њихових наде да ће владати и делити Кастиљу.

Вергара нам у својој књизи „Историја Сеговије“ (са института Диего де Колменарес) прича да су се велики размирици ујединили у Кастиљи; племићи против Дона Алвара и жустри Дон Алваро против њих, са краљем, лишеним храбрости и ауторитета. Затим наставља: 9. септембра 1438. у граду Куриел створена је конфедерација против дона Алвара де Луне. Створио га је дон Педро Зуњига, гроф од Пласенсије, дон Педро Фернандез де Веласко, гроф од Аро, и његов син, дон Педро Веласко, што је уродило овом пословицом: „Cuando los tres Pedros van a una, mal para don Álvaro de Luna“ (Кад се три Петра уједине против једног, лоше су вести за Дона Алвара де Луну).

Упорност племића, који су били толико пуни зависти, јер нису успели да виде политичку величину Дона Алвара, а који су подржали осветољубиви принц Енрике и краљ Наваре, била је таква да је краљевски суд пристао да га протера, оставивши краља без свог десног човека, који му је толико година био једина подршка.

Тада је започео најцватнији период у историји Ајљона, а слаби краљ, осуђен да остане у рукама племића које само траже амбицију, претрпео је своју најгору казну.

ПОГЛЕД АЈЉОНА ИЗ „ЛА МАРТИНЕ“Према хроникима, дон Алваро се преселио из Симанкаса, заједно са великом пратњом коњаника, прелата и господе, у замак гостољубивог села Ајљон, протеривање је било, као што Кинтана сугерише, можда најсрећније доба његовог живота, пошто је уживао у свим врстама ужитака и кажу да је живео више као принц него као одметник. Његово протеривање, далеко од смањивања богатства, више је личило на напредовање, а још више када је неко разматрао шта се у међувремену дешавало на двору Кастиље. Ствари су отишле предалеко (убиства, крађе, туче, светогрђе). Толико да су људи, од великих господара до оних на дну друштвене лествице, повикали краљу да врати дона Алвара де Луну на двор. Кажу да је три пута одбио пре него што је прихватио са оставком, представљајући се пред краљем у Турегану јер је тамо био суд у том сеговијском граду.

Краљ га поздрави са почастима. Дон Алваро се поклонио и краљ је сишао са столице у којој је био седио у својој соби за извлачење и изашао до њега дочекавши га раширених руку. Могло би да се каже да је од тог тренутка у Кастиљи владао мир и ред.

Краљ Хуан 2. био је удовица, а дон Алваро де Луна договорио је да се краљ ожени са Изабелом од Португалије 1447. године. То је требало да буде главни разлог његовог пропасти. Након пуно сплетки, дону Алвару де Луни, великом мајстору од Сантијаго, високом племићу од Кастиље и суверену током толико година, одсечена је глава 2. јуна 1453. на Главном тргу у Ваљадолиду.

Иако то можда није у историјским књигама, вредно је да испричамо причу о дону Алвару де Луни јер о томе постоји локална традиција.

АЛЕЈА „ПАСЕО ДЕ ЛОС АДАРВЕС“: ОСТАЦИ ЗИДА КОЈИ ЈЕ ОПКОЛИО СЕЛО Каже се да је дон Алваро де Луна био у Ајљону са великом личном војском када је био осуђен без знања, и да је он, кад су краљевске снаге дошле да га ухапсе и да га одведу у Ваљадолид, побегао низ одвод испод градских зидина, и након преласка многих километара, вратио се и предао се, уверен да краљ неће моћи да му нанесе никакву штету захваљујући свим услугама које му је пружио.

Зато је, према легенди, управо кад су браћа Карвахал сазвали Фернанда 4., дон Алваро де Луна сазвао Хуана 2. Краљ је био у Сеговији, где је отишао крајем маја, да не би био у Ваљадолиду, КАПЕЛА ДОНА АЛВАРА ДЕ ЛУНЕ (КАТЕДРАЛА У ТОЛЕДУ) где је требало да се његова наредба изврши, а каже се да је оног јутра, када је дон Алваро де Луна погубљен, у старом граду Акведукта настала страшна олуја која је трајала много сати, а муња је погодила Алказар (краљевску палату). Према легенди, угледавши бљесак муње, угледао је трагичан призор градског трга у Ваљадолиду и чуо одглављеног несретног дона Алвара де Луне који му је наредио да се за годину дана пријави Богу и да му каже како је вратио услуге пружене њему. Краљ, савладан страхом, онесвестио се и слуге су га нашле на поду. Од тада се разболио од туге, жаљења и покајања због своје правде, а прогањан је тужним сећањем на страшну судбину човека који му је верно служио четрдесет година.

Преселио се у Авилу и потом у Медину дел Кампо у потрази за олакшањем, али осећајући се још горе, отишао је у Ваљадолид, где је била његова супруга Изабела. Умро је годину дана након погубљења дона Алвара де Луне. 1658. године. Кастиљски савет прогласио је дона Алвара де Луну невиним због многих злочина, прекомерних деликата, увреда, погрешних дела, тираније и подмићивања за које је био оптужен.

INICIO VOLVER

Ову веб-страницу је створило barcino.cat