Warning: Use of undefined constant HEAD_LLENGUA - assumed 'HEAD_LLENGUA' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/rocasin/public_html/ayllon.info/include/head.php on line 20
Ayllón i Don Álvaro de Luna
Ayllon - El Pueblo Español
        VOLVER
Don Álvaro de Luna

DON ÁLVARO DE LUNAVisoki plemić don Álvaro de Luna bio je važna figura u povijesti Ayllóna.

Rođen je u Cañeteu, Cuenca, sin Álvara Martineza de Lune, koji je bio zadužen za kraljeve vinske podrume, i Marie de Cañete, žene skromnog porijekla. S očeve strane poticao je iz jedne od najplemenitijih aragonskih obitelji, obitelji Lunine kuće. Pedro de Luna, papa Benedikt Xİİİ, koji se smatrao “antipapom”, bio je dedov brat dona Álvara, a Maria de Luna, kraljica Aragonije, bila je rođaka njegovog oca.

Prema povjesničarima, don Álvaro je bio izuzetno preuranjen. Gonzalo Chacón, koji je pisao o njemu, kaže da je kad je imao deset godina već znao što stariji dječaci počinju učiti. Kaže da je mogao čitati i pisati i da je bio vješt u jahanju, bio je pristojan i imao je dobar smisao za humor. Te osobine i činjenica da je brat njegovog oca, Pedro de Luna, nadbiskup Toleda, doveli su do toga da dječak uđe na dvor Juana İİ kao spisatelj. Zahvaljujući svom izuzetnom talentu, ubrzo je stekao kraljevo divljenje.

Markiz od Lozoje, u svojoj knjizi “Povijest Španjolske” (drugo izdanje, strana 349 i dalje), govori nam da je kralj počeo vladati kad je imao 14 godina i da je kraljevao samo po izgledu: “iako je imao odlične kvalitete kao čovjek, nedostajalo mu je svih potrebnih za kralja”. Nije bio blagoslovljen preobilnim osobinama svog oca, a da bi održao lažno uvjerenje među svojim podanicima njegove vladavine, u Segoviji je osnovan kabinet od petnaest članova. Sve ove mjere opreza bile su uzalud, protiv moći koju je don Álvaro morao utjecati na kralja. Moglo bi se reći, bez pogreške, da je volja Don Álvara bila kraljeva stvarna vlast, zadržavši ga u Kastilji i bio je prvak u sporu kralja i kraljice u Europi. Bio je vješt političar i neumorno se borio protiv težnji plemstva, posebno aragonskih plemića. Nakon povijesnih događaja u Montalbánu, prestiž i moć Dona Álvara rasli su sve više i više.

POKRİVAČ KRONİKE DONA ÁLVARA DE LUNE (MİLANO, 1546)Godine 1423. don Álvaro de Luna, koji je provodio energičnu politiku protiv princa Enriquea, unaprijeđen je u čin “visokog plemića Kastilje”.

5. siječnja 1425. godine u Valladolidu se rodio kraljev prvorođenac, koji će kasnije biti Kralj Enrique İV, a dogodilo se nešto što je dugo bilo lako predvidjeti. Dotadašnji najveći neprijatelji, princ Enrique i kralj Navare, ujedinili su se protiv dona Álvara de Lune. Za njih je rođenje značilo kraj njihovih nade da će vladati i dijeliti Kastilju.

Vergara nam u svojoj knjizi “Povijest Segovie” (s instituta Diego de Colmenares) govori da su se veliki razmirici ujedinili u Kastilji; plemići protiv Dona Álvara i žustri Don Álvaro protiv njih, s kraljem, lišenim hrabrosti i autoriteta. Zatim nastavlja: 9. rujna 1438. u gradu Curiel formirana je konfederacija protiv dona Álvara de Lune. Formirao ga je don Pedro Zúñiga, grof od Plasencie, don Pedro Fernández de Velasco, grof od Haro, i njegov sin, don Pedro Velasco, što je urodilo ovom poslovicom: “Cuando los tres Pedros van a una, mal para don Álvaro de Luna" (Kad se tri Petra ujedine protiv jednog, loše su vijesti za Dona Álvara de Lunu).

Upornost plemića, koji su bili toliko puni zavisti, jer nisu uspjeli vidjeti političku veličinu Dona Álvara, a koji su podržali osvetoljubivi princ Enrique i kralj Navare, bila je takva da ga je kraljevski sud pristao protjerati, ostavivši kralja bez svog desnog čovjeka, koji mu je toliko godina bio jedina podrška.

Tada je započeo najcvatnije razdoblje u povijesti Ayllóna, a slabi kralj, osuđen ostati u rukama plemića koje samo traže ambiciju, pretrpio je svoju najgoru kaznu.

POGLED AYLLÓNA İZ “LA MARTİNE”Prema kronikima, don Álvaro se preselio iz Simancasa, zajedno s velikom pratnjom konjanika, prelata i gospode, u dvorac gostoljubivog sela Ayllón, protjerivanje je bilo, kao što Quintana sugerira, možda najsretnije doba njegovog života, pošto je uživao u svim vrstama užitaka i kažu da je živio više kao princ nego kao odmetnik. Njegovo protjerivanje, daleko od smanjivanja bogatstva, više je ličilo na napredovanje, a još više kada je netko razmatrao što se u međuvremenu događalo na dvoru Kastilje. Stvari su otišle predaleko (ubojstva, krađe, tuče, svetogrđe). Toliko da su ljudi, od velikih gospodara do onih na dnu društvene ljestvice, povikali kralju vratiti dona Álvara de Lunu na dvor. Kažu da je tri puta odbio prije nego što je prihvatio s ostavkom, predstavljajući se pred kraljem u Turéganu jer je tamo bio sud u tom segovijskom gradu.

Kralj ga pozdravi s počastima. Don Álvaro se poklonio i kralj je sišao sa stolice u kojoj je bio sjedio u svojoj sobi za izvlačenje i izašao do njega dočekavši ga raširenih ruku. Moglo bi se reći da je od tog trenutka u Kastilji vladao mir i red.

Kralj Juan İİ bio je udovica, a don Álvaro de Luna dogovorio je da se kralj oženi sa İzabelom od Portugala 1447. godine. To je trebao biti glavni razlog njegovog propasti. Nakon puno spletki, donu Álvaru de Luni, velikom majstoru od Santiago, visokom plemiću od Kastilje i suverenu tijekom toliko godina, odsječena je glava 2. lipnja 1453. na Glavnom trgu u Valladolidu.

İako to možda nije u povijesnim knjigama, vrijedno je ispričati priču o donu Álvaru de Luni jer o tome postoji lokalna tradicija.

ALEJA “PASEO DE LOS ADARVES”: OSTACİ ZİDA KOJİ JE OPKOLİO SELO Kaže se da je don Álvaro de Luna bio u Ayllónu s velikom osobnom vojskom kada je bio osuđen bez znanja, i da je on, kad su kraljevske snage došle ga uhititi i odvesti u Valladolid, pobjegao niz odvod ispod gradskih zidina, i nakon prelaska mnogih kilometara, vratio se i predao se, uvjeren da kralj neće moći mu nanijeti nikakvu štetu zahvaljujući svim uslugama koje mu je pružio.

Zato je, prema legendi, upravo kad su braća Carvajal sazvali Fernanda İV, don Álvaro de Luna sazvao Juana İİ. Kralj je bio u Segoviji, gdje je otišao krajem svibnja, da ne bi bio u Valladolidu, KAPELA DONA ÁLVARA DE LUNE (KATEDRALA U TOLEDU) gdje je njegova naredba trebala izvršiti, a kaže se da je onog jutra, kada je don Álvaro de Luna pogubljen, u starom gradu Akvadukta nastala strašna oluja koja je trajala mnogo sati, a munja je pogodila Alcázar (kraljevsku palaču). Prema legendi, ugledavši bljesak munje, ugledao je tragičan prizor gradskog trga u Valladolidu i čuo odglavljenog nesretnog dona Álvara de Lune koji mu je naredio da se za godinu dana prijavi Bogu i da mu kaže kako je vratio usluge pružene njemu. Kralj, savladan strahom, onesvijestio se i sluge su ga našle na podu. Od tada se razbo lio od tuge, žaljenja i pokajanja zbog svoje pravde, a proganjan je tužnim sjećanjem na strašnu sudbinu čovjeka koji mu je vjerno služio četrdeset godina.

Preselio se u Ávilu i potom u Medinu del Campo u potrazi za olakšanjem, ali osjećajući se još gore, otišao je u Valladolid, gdje je bila njegova supruga İzabela. Umro je godinu dana nakon pogubljenja dona Álvara de Lune . 1658. godine. Kastiljski savjet proglasio je dona Álvara de Lunu nevinim zbog mnogih zločina, prekomjernih delikata, uvreda, pogrešnih djela, tiranije i podmićivanja za koje je bio optužen.

INICIO VOLVER

Ovu web stranicu je stvorilo barcino.cat