Ayllon - El Pueblo Español
        VOLVER

Originile Poporului Spaniol

Poporul Spaniol este situat la poalele muntelui Montjuïc. Este o acuarelă a distinctelor sate şi culturi spaniole, care se reprezintă în străzi şi pieţe, monumente şi edificii.

Construit în 1929, în cadrul Expoziţiei Internaţionale din Barcelona, este singura iniţiativă a acestor caracteristici care a rezistat de-a lungul anilor.

MONTJUÏC: PALATUL NAŢIONAL. STADIUL OLIMPIC ŞI POPORUL SPANIOL
INCINTA POPORULUI SPANIOL

Nu s-a născut la fel ca alte sate, într-o manieră spontană, soartă s-au plănuit până cele mai minime detalii. Fiecare centimetru pătrat a fost obiectul unui profund studiu, dar la această muncă ştiinţifică este nevoie să sumeze o imensă doză de dragoste. Destinat să fie un complement al Palatului Naţional, sau al artei antice, i-a uimit, datorită marii sale originalităţi, pe toţi cei care l-au vizitat. De la inaugurarea sa, pe 20 mai 1929, prezidată de regii spanioli, şi în timpul celor şaizeci ani trecuţi, elogiul a fost unanim.

Bărbaţii care au dirijaţi această operă sunt: Miquel Utrillo i Morlius, barcelonez, inginer industrial; Francesc Xavier Nogués i Case, din Barcelona, desenator, înregistrator şi pictor; Francesc Folguera i Grassi, barcelonez, arhitect; Ramon Reventós i Farrarons, născut şi în Barcelona, arhitect.

REPRODUCEREA ZIDURILOR ORAŞULUI ÁVILA
REPRODUCERE: SANGÜESA (NAVARRA)

Marea călătorie

Pentru a realiza această operă au trebuit să facă o călătorie prin Spania pentru a capta toată frumuseţea edificiilor şi a anturajelor, pentru a nota culorile pietrelor şi pentru a vedea toate soluţiile posibile urbanistice.

I-au abordat Primăriei chestiunea care a fost acceptată şi le-au cumpărat o maşină hispano-elveţiană, şi cei patru bărbaţi: Miquel Utrillo, Ramon Reventós, Francesc Xavier Nogués şi Francesc Folguera, împreună cu şoferul, şi-au întreprins prima călătorie pentru a obţine toată informaţia precisă.

REPRODUCERE: PALATUL LUI „CONTRERAS” DIN AYLLÓN (SEGOVIA)
REPRODUCERE: SIGÜENZA (GUADALAJARA), AYLLÓN (SEGOVIA), SANTILLANA DEL MAR (CANTABRIA)

Şi-au pregătit călătoria cu toată meticulozitatea posibilă: un itinerar complet, cu detalii de şosele, hoteluri recomandate…

Unul dintre ei, cred că a fost Utrillo, notarul grupului; a făcut o listtă cu lucrurile care ar putea să fie utile pentru ei.


Fiecare dintre ei a avut o sarcină diferită, de acord cu propriile abilităţi: în acest fel, Folguera, mare cunoscător al fotografiei, ar fi reporterului grafic; Xavier Nogués, desigur, ar lua notiţe cu informaţia tuturor lucrurilor sau detaliilor, şi de asemenea, cu o escală de culori în prealabil pregătită, ar nota culoarea fiecărui lucru; Utrillo, mare cunoscător al călătoriilor, le-ar indica calea cea mai bună şi Reventós, tânăr arhitect, ar căuta soluţii şi ar selecta elementele cele mai adecvate.

 

REPRODUCERE: STRADĂ „PRINCIPE DE VIANA” (ŢARA BASCILOR)
REPRODUCERE: „VIRGEN DE LOS FAROLES” (CÓRDOBA)

Grupul a demonstrat, în mai mult de doi ani de convieţuire zilnică, un spirit de colaborare şi un respect pentru opiniile celorlalţi, şi parcă s-au comportat ca să se îndeplinească lema: „Entre tots ho farem tot”. („printre toţi vom face tot”). Au făcut o grămadă de fotografii, se calculează peste o mie.

REPRODUCERE: SEGOVIA

Succesul Poporului Spaniol a fost indiscutabil, lumea a rămas cu gura căscată datorită farmecului, arhitecţii şi cei doi artişti au fost intervievaţi de toţi, dar ei au făcuţi foarte puţine comentarii despre călătorie, despre viaţa socială pe care au făcut-o, sau despre incidenţele trăite.

Doar au spus: „Si hem aconseguit que el Poble Espanyol es conegui millor, donarem per ben pagats els esforços fets.” („Dacă am reuşit ca Poporul Spaniol să se cunoască mai bine, vom considera eforturile făcute ca bine plătite”).

Comentarii de Joan Doménech şi Pol

REPRODUCERE: CORNUDELLA (TARRAGONA) - ESCOLA MASSANA

După această mare călătorie, au făcut încă două călătorii pentru a completa toate detaliile fiecărui sat.

În Poporul Spaniol există un total de 117 case reproduse din toată Spania, Catalonia, Galicia şi Ţara Bascilor, fiecare dintre ele cu diferitele lor particularitate, pe care autorii au ştiut să le capteze cu delicate minuţiozitate.

REPRODUCERE: VALDEROBLES (TERUEL) - PRIMĂRIE
REPRODUCERE: GERI DE SALT (GIRONA), BORJA (ZARAGOZA)

Toate dintre ele au propriul încânt special şi v-am arătat unele dintre acestea ca să vă animaţi să le vedeţi (sunt două reproduceri ale satului Ayllón), şi restul reproducerilor în Poporului Spaniol.

REPRODUCERE: MĂNĂSTIRE ROMANICĂ
PIAŢA MARE
INICIO VOLVER

Acest site a fost creat de barcino.cat