Warning: Use of undefined constant HEAD_LLENGUA - assumed 'HEAD_LLENGUA' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/rocasin/public_html/ayllon.info/include/head.php on line 20
Ajljon i Don Alvaro de Luna
Ayllon - El Pueblo Español
        VOLVER
Don Alvaro de Luna

DON ALVARO DE LUNAVisoki plemić don Alvaro de Luna bio je važna figura u istoriji Ajljona.

Rođen je u Kanjeteu, Kuenka, sin Alvara Martineza de Lune, koji je bio zadužen za kraljeve vinske podrume, i Marije de Kanjete, žene skromnog porekla. Sa očeve strane poticao je iz jedne od najplemenitijih aragonskih porodica, porodice Lunine kuće. Pedro de Luna, papa Benedikt 13., koji se smatrao „antipapom“, bio je dedov brat dona Alvara, a Marija de Luna, kraljica Aragona, bila je rođaka njegovog oca.

Prema istoričarima, don Alvaro je bio izuzetno preuranjen. Gonzalo Čakon, koji je pisao o njemu, kaže da je kad je imao deset godina već znao šta stariji dečaci počinju da uče. Kaže da je mogao da čita i da piše i da je bio vešt u jahanju, bio je pristojan i imao je dobar smisao za humor. Te osobine i činjenica da je brat njegovog oca, Pedro de Luna, nadbiskup Toleda, doveli su do toga da dečak uđe na dvor Huana 2. kao spisatelj. Zahvaljujući svom izuzetnom talentu, ubrzo je stekao kraljevo divljenje.

Markiz od Lozoye, u svojoj knjizi „İstorija Španije“ (drugo izdanje, strana 349 i dalje), priča nam da je kralj počeo da vlada kad je imao 14 godina i da je kraljevao samo po izgledu: „iako je imao odlične kvalitete kao čovek, nedostajalo mu je svih potrebnih za kralja“. Nije bio blagoslovljen preobilnim osobinama svog oca, a da bi održao lažno uverenje među svojim podanicima njegove vladavine, u Segoviji je osnovan kabinet od petnaest članova. Sve ove mere predostrožnosti bile su uzalud, protiv moći koju je don Alvaro morao da utiče na kralja. Moglo bi da se kaže, bez greške, da je volja Don Alvara bila kraljeva stvarna vlast, zadržavši ga u Kastilji i bio je prvak u sporu kralja i kraljice u Evropi. Bio je vešt političar i neumorno se borio protiv težnji plemstva, posebno aragonskih plemića. Posle istorijskih događaja u Montalbanu, prestiž i moć Dona Alvara rasli su sve više i više.

POKRİVAČ HRONİKE DONA ALVARA DE LUNE (MİLANO, 1546)Godine 1423. don Alvaro de Luna, koji je sprovodio energičnu politiku protiv princa Enrikea, unapređen je u čin „visokog plemića Kastilje“.

5. januara 1425. godine u Valjadolidu se rodio kraljev prvorođeni sin, koji će kasnije biti Kralj Enrike 4., a desilo se nešto što je dugo bilo lako da se predvidi. Dotadašnji najveći neprijatelji, princ Enrike i kralj Navare, ujedinili su se protiv dona Alvara de Lune. Za njih je rođenje značilo kraj njihovih nade da će vladati i deliti Kastilju.

Vergara nam u svojoj knjizi „İstorija Segovije“ (sa instituta Diego de Kolmenares) priča da su se veliki razmirici ujedinili u Kastilji; plemići protiv Dona Alvara i žustri Don Alvaro protiv njih, sa kraljem, lišenim hrabrosti i autoriteta. Zatim nastavlja: 9. septembra 1438. u gradu Kuriel stvorena je konfederacija protiv dona Alvara de Lune. Stvorio ga je don Pedro Zunjiga, grof od Plasensije, don Pedro Fernandez de Velasko, grof od Aro, i njegov sin, don Pedro Velasko, što je urodilo ovom poslovicom: „Cuando los tres Pedros van a una, mal para don Álvaro de Luna“ (Kad se tri Petra ujedine protiv jednog, loše su vesti za Dona Alvara de Lunu).

Upornost plemića, koji su bili toliko puni zavisti, jer nisu uspeli da vide političku veličinu Dona Alvara, a koji su podržali osvetoljubivi princ Enrike i kralj Navare, bila je takva da je kraljevski sud pristao da ga protera, ostavivši kralja bez svog desnog čoveka, koji mu je toliko godina bio jedina podrška.

Tada je započeo najcvatniji period u istoriji Ajljona, a slabi kralj, osuđen da ostane u rukama plemića koje samo traže ambiciju, pretrpeo je svoju najgoru kaznu.

POGLED AJLJONA İZ „LA MARTİNE“Prema hronikima, don Alvaro se preselio iz Simankasa, zajedno sa velikom pratnjom konjanika, prelata i gospode, u zamak gostoljubivog sela Ajljon, proterivanje je bilo, kao što Kintana sugeriše, možda najsrećnije doba njegovog života, pošto je uživao u svim vrstama užitaka i kažu da je živeo više kao princ nego kao odmetnik. Njegovo proterivanje, daleko od smanjivanja bogatstva, više je ličilo na napredovanje, a još više kada je neko razmatrao šta se u međuvremenu dešavalo na dvoru Kastilje. Stvari su otišle predaleko (ubistva, krađe, tuče, svetogrđe). Toliko da su ljudi, od velikih gospodara do onih na dnu društvene lestvice, povikali kralju da vrati dona Alvara de Lunu na dvor. Kažu da je tri puta odbio pre nego što je prihvatio sa ostavkom, predstavljajući se pred kraljem u Tureganu jer je tamo bio sud u tom segovijskom gradu.

Kralj ga pozdravi sa počastima. Don Alvaro se poklonio i kralj je sišao sa stolice u kojoj je bio sedio u svojoj sobi za izvlačenje i izašao do njega dočekavši ga raširenih ruku. Moglo bi da se kaže da je od tog trenutka u Kastilji vladao mir i red.

Kralj Huan 2. bio je udovica, a don Alvaro de Luna dogovorio je da se kralj oženi sa İzabelom od Portugalije 1447. godine. To je trebalo da bude glavni razlog njegovog propasti. Nakon puno spletki, donu Alvaru de Luni, velikom majstoru od Santijago, visokom plemiću od Kastilje i suverenu tokom toliko godina, odsečena je glava 2. juna 1453. na Glavnom trgu u Valjadolidu.

İako to možda nije u istorijskim knjigama, vredno je da ispričamo priču o donu Alvaru de Luni jer o tome postoji lokalna tradicija.

ALEJA „PASEO DE LOS ADARVES“: OSTACİ ZİDA KOJİ JE OPKOLİO SELO Kaže se da je don Alvaro de Luna bio u Ajljonu sa velikom ličnom vojskom kada je bio osuđen bez znanja, i da je on, kad su kraljevske snage došle da ga uhapse i da ga odvedu u Valjadolid, pobegao niz odvod ispod gradskih zidina, i nakon prelaska mnogih kilometara, vratio se i predao se, uveren da kralj neće moći da mu nanese nikakvu štetu zahvaljujući svim uslugama koje mu je pružio.

Zato je, prema legendi, upravo kad su braća Karvahal sazvali Fernanda 4., don Alvaro de Luna sazvao Huana 2. Kralj je bio u Segoviji, gde je otišao krajem maja, da ne bi bio u Valjadolidu, KAPELA DONA ALVARA DE LUNE (KATEDRALA U TOLEDU) gde je trebalo da se njegova naredba izvrši, a kaže se da je onog jutra, kada je don Alvaro de Luna pogubljen, u starom gradu Akvedukta nastala strašna oluja koja je trajala mnogo sati, a munja je pogodila Alkazar (kraljevsku palatu). Prema legendi, ugledavši bljesak munje, ugledao je tragičan prizor gradskog trga u Valjadolidu i čuo odglavljenog nesretnog dona Alvara de Lune koji mu je naredio da se za godinu dana prijavi Bogu i da mu kaže kako je vratio usluge pružene njemu. Kralj, savladan strahom, onesvestio se i sluge su ga našle na podu. Od tada se razbolio od tuge, žaljenja i pokajanja zbog svoje pravde, a proganjan je tužnim sećanjem na strašnu sudbinu čoveka koji mu je verno služio četrdeset godina.

Preselio se u Avilu i potom u Medinu del Kampo u potrazi za olakšanjem, ali osećajući se još gore, otišao je u Valjadolid, gde je bila njegova supruga İzabela. Umro je godinu dana nakon pogubljenja dona Alvara de Lune. 1658. godine. Kastiljski savet proglasio je dona Alvara de Lunu nevinim zbog mnogih zločina, prekomernih delikata, uvreda, pogrešnih dela, tiranije i podmićivanja za koje je bio optužen.

INICIO VOLVER

Ovu veb-stranicu je stvorilo barcino.cat